Saveti za roditelje

Kako biti uspesan roditelj

Roditelji-Pomozite svojoj deci da ne postanu pusaci

na 6 marta, 2013

  Pušenje je jedan od najvećih zdravstvenih rizika kojima su današnji tinejdžeri izloženi. Iako je broj pušača u našoj zemlji prema podacima Ministarstva zdravlja u padu, što zbog poskupljenja što zbog uvođenja Zakona o zabrani pušenja na javnim mestima, duvanski dim je i dalje alarmantno prisutan u našim životima

  Štetni efekti pušenja kod tinejdžera su izraženiji nego kod odraslih, osim toga oni lakše postaju zavisni čak i na manje doze nikotina. Istraživanja pokazuju da čak 85 odsto ljudi koji počnu da puše pre devetnaeste godine postaju doživotni pušači. Ova brojka je posebno zastrašujuća ako znamo da pušenje može da skrati život deteta pušača i do deset godina.

       Obzirom da se prve navike i vrednosti nose iz kuće, bez obzira na uticaje okoline, roditelji ipak mogu da učine nešto da spreče nastanak ove opasne navike. Iako adolescentima dim cigarete ponekad deluje kao najprivlačnija stvar na svetu jer svi u njihovom društvu puše, i iako se osećaju apsolutno nepobedivim i svemoćnim pa im ni pretnja ugrozavanja zdravlja ne deluje opasno, postoje načini da im pomognete da ne steknu ovu naviku.

     Stav roditelja  prema nikotinu  i njihovo ponašanje defnitivno utiču na tinejdžere. Štaviše, mnogi tinejdžeri počnu da puše zato što i njihovi roditelji to rade. Zato, nemojte da palite cigaretu u kući. Ako baš morate da pušite, ne radite to u kući i oko dece. Cigarete držite podalje od očiju i van dohvata ruke. Time ćete spasiti ne samo svoj nego i život svoje dece.

     Počnite da razgovarate sa decom o opasnostima vezanim za pušenje. Nikada nije prerano za ovaj razgovor, neka vaša deca znaju da je pušenje zavisnost i da često može da dovede do smrti.  Objasnite deci da je mnogo lakše postati zavistan u njihovom uzrastu. Poenta ovog razgovora je da jasno zauzmete stav da ste protivnik pušenja.

     Tinejdžeri sebe doživaljavaju kao nepobedive i besmrtne osobe, ali važno je da razumeju da postoje opasnosti po zdravlje koje mogu da budu toliko ozbiljne da ugroze život. Ukoliko imate primer u porodici, opišite kako je nikotin uticao na osobu koju možda i oni znaju, rođaka ili poznanika koji je preminuo od raka pluća ili moždanog udara. Umesto suvoparnih statistika o opasnosti nikotina, predočite detetu svu ozbiljnost pušenja na primeru prave osobe (ima puno poznatih ličnosti koje su bile žrtve pušenja, pronađite neku od njih). Na taj način imate više izgleda da probijete onaj lagodni stav „Ma, to se meni ne može desiti“.

     Istraživači sa Bostonskog Zavoda za javno zdravlje su objavili podatke koji nedvosmisleno ukazuju da tinejdžeri iz porodica u kojima vlada zabrana pušenja u kući u mnogo većem broju slučajeva usvajaju nepušački stav i ređe postaju pušači od dece koja dolaze iz kuća u kojima se puši. Stoga svi zajedno, kao porodica, donesite odluku o tome da duvanski dim nije dozvoljen u vašoj kući. Obavestite i rodbinu i prijatelje o tome, bacite pepeljare u đubre i ne dozvolite pušenje u kući nikome.

Veliki broj tinejdžera koji puše jednostavno ne umeju da se odupru pritisku vršnjaka. Kada ih drugari ohrabruju da zapale cigaru, oni povuku dim kako bi ostali deo društva ili sprečili da ih društvo ismeva. Pritisak vršnjaka svakako možete da očekujete, ali posavetujte dete da odbije ponuđenu cigaru i odgovori drugarima nešto poput “Ne hvala, obećao sam dedi da nikad neću zapaliti cigaru” ili “Neću, strašno me boli glava od cigara”. Ponudite detetu da iskoristi vas kao izgovor u stilu: “Moja mama namiriše da sam pušio na kilometar, neće me pustiti na ekskurziju ako me uhvati da pušim”.  Ako mislite da vaše dete ne želi da puši ali ne ume da se odupre uticaju vršnjaka, pomozite mu da pronađe izgovor kako bi izbegao zadirkivanje ili nelagodu u društvu bez paljenja cigarete.

Prijatelji su apsolutno najuticajnija grupa u životu tinejdžera pa stoga obratite pažnju na to sa kim se druži vaše dete. Mnogo je teže reći „Ne“ cigarama ako čitavo društvo puši. Tinejdžeri koji pušenje shvataju kao društveno prihvatljivo ponašanje će biti mnogo skloniji da počnu da puše, a kasnije lakše i da piju ili koriste marihuanu.

Tinejdžeri često kao „kul“ ponašanje prihvataju ponašanje i stav loših momaka u filmovima, čak i deca koja inače nisu izložena velikom riziku da počnu da puše (iz porodica u kojima se ne puši, nisu izloženi vršnjačkom pritisku). Istina je da ne možete da pratite sve filmove koje vaše dete gleda, ali razgovarajte sa njim o pušenju likova iz filma i nastojite da sprečite razvoj te navike.

I  na kraju  odvojite vreme za praktičnu pokaznu vežbu iz matematike i zajedno sa detetom izračunajte koliko bi koštala navika pušenja. Koliko košta jedna cigareta dnevno, koliko bi trajala paklica, pa dodajte broj cigareta koji bi se podelio sa drugovima. Uporedite sumu koja je potrebna za cigare sa iznosom džeparca ili još bolje sa cenom nečega što vaše dete žell da  kupi,recimo mobilni   ili nov ranac.  Izvor:www.najboljamamanasvetu.com


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

bol i stres kako lečiti kako sprečiti

lečenje bola antistres programi

komentarioprez

Just another WordPress.com site

Школски педагог

Сарадња са наставницима, родитељима и ученицима

Анина учионица

Нека учење постане забава...

Janko Takač - Portfolio

Ovo je portfolio blog, Janko Takač je stručni saradnik - pedagog u osnovnoj školi i nastavnik građanskog vaspitanja u II ciklusu osnovnog obrazovanja

O.L.I. METOD

Psihoterapija & psihološke radionice zasnovane na principima O.L.I. integrativnog psihodinamskog metoda

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Српски лако

Интернет простор за све који воле српски језик и књижевност

Сајбер учитељ

Учитељ вам помаже у учењу!

И учење се учи

Само још једно WordPress.com веб место

Информатичка секција

ОШ Доситеј Обрадовић Крушевац

Хајде да се играмо

Сајт за децу, учитеље и родитеље - аутор Љиља Павловић

Korisni saveti pedagoga

Ovde možete dobiti sve informacije koje su vezane za nastavu, didaktičko metodička uputstva, savete o saradnji i radu sa učenicima i njihovim roditeljima ...

Испеци па реци деци

Ђурђица Стојковић

Saradnja porodice i škole

Saveti,uputstva i preporuke roditeljima

%d bloggers like this: